De wet op de esthetische praktijken in België

Na jarenlang lobbyen bij de Belgische Ministerie van Volksgezondheid hebben we eindelijk een duidelijk wetenschappelijk advies dat aanbevelingen geeft over de uitvoering van esthetische procedures en technieken voor schoonheidsspecialisten en esthetische zorgverleners. Wij als artsen volgen een duidelijk opleidingstraject om medische ingrepen te mogen uitvoeren. Na onze opleiding volgen wij nog steeds regelmatig bijscholing en geavanceerde cursussen om op de hoogte te blijven van de nieuwste chirurgische en niet-chirurgische technieken en procedures (inclusief hun mogelijke risico's en complicaties).

Voortdurende opleiding

Als plastisch chirurg streven wij naar voortdurende opleiding en state-of-the-art cursussen om onze patiënten de beste zorg te kunnen bieden.

Dit in tegenstelling tot het opleidingsprogramma van sommige andere beroepen, zoals schoonheidsspecialisten, die helaas vaak niet de juiste opleiding en kennis hebben om specifieke procedures op een veilige manier uit te voeren. Hierdoor kunnen zowel de patiënt als de specialist worden blootgesteld aan mogelijke schadelijke complicaties.

De huidige wet stelt duidelijke beperkingen aan het soort activiteiten en esthetische procedures die mogen worden uitgevoerd door artsen, verpleegkundigen en schoonheidsspecialisten. Het is duidelijk dat de specifieke beperkingen met betrekking tot de werkzaamheden van schoonheidsspecialisten zijn ingegeven door een streven naar kwaliteit en veiligheid, zowel voor het publiek als voor de schoonheidsspecialisten zelf. Elk specialisme zal zowel de wettelijke bepalingen als de zorgcriteria voor eventuele aansprakelijkheid moeten respecteren.

Met deze nieuwe aanbevelingen wil het ministerie van Volksgezondheid professionals informeren over de risico's van bepaalde esthetische activiteiten, technieken of hulpmiddelen. Tegelijkertijd moeten patiënten worden geïnformeerd over de eisen en veiligheidsmaatregelen van bestaande esthetische technieken en wie deze binnen het bestaande wettelijke kader mag uitvoeren.

Wees op de hoogte

Zorg ervoor dat u voor elke esthetische ingreep een gekwalificeerde professional bezoekt.

Ik vat de belangrijkste boodschappen samen die elke patiënt moet weten:

  • Injectables, zoals Botuline Toxine en dermale fillers, mogen alleen door artsen worden geïnjecteerd .

  • Behandelingen met draadliften kunnen alleen worden uitgevoerd door artsen.

  • Huidverjongende behandelingen met Plasmalift, Dermaroller en BB glow kunnen alleen worden uitgevoerd door artsen.

  • Oppervlakkige laserbehandelingen en peelings kunnen worden uitgevoerd door gekwalificeerde professionals die de nodige opleidingen hebben gevolgd, waaronder schoonheidsspecialisten en verpleegkundigen, maar diepere laserbehandelingen en peelings kunnen alleen worden uitgevoerd door artsen.

  • Radiofrequentiebehandelingen en cryolipolyse kunnen worden uitgevoerd door artsen of door gekwalificeerde verpleegkundigen onder medisch toezicht.

  • Permanente make-up en medische tatoeage kunnen worden uitgevoerd door gekwalificeerde professionals die de nodige opleidingen hebben gevolgd, waaronder schoonheidsspecialisten en verpleegkundigen.

Wat voor u als patiënt belangrijk is om te weten, is dat invasieve esthetische behandelingen, zoals Botuline Toxine, dermale fillers, skin boosters, thread lifts en micro-needling behandelingen alleen mogen worden uitgevoerd door gekwalificeerde artsen. Er zijn veel ongekwalificeerde professionals die deze behandelingen ook aanbieden en uitvoeren, maar dit is bij wet verboden. Wij als plastisch chirurgen bezitten zowel de anatomische en wetenschappelijke kennis, als de technische vaardigheden, om dit soort behandelingen op een effectieve en veilige manier uit te voeren, voor een optimaal resultaat.

Het volledige document is hier te vinden.

Vorige
Vorige

Optimale veiligheid bij Brazilian Butt Lift chirurgie

Volgende
Volgende

Waarom ik ervoor koos plastisch chirurg te worden