Waarom ik ervoor koos plastisch chirurg te worden

Wanneer u besluit een plastisch chirurg te bezoeken, is het altijd interessant om te weten waarom uw chirurg dit beroep heeft gekozen. Als je de redenering achter een bepaalde keuze te weten komt, onthul je tegelijkertijd veel aspecten van de persoonlijkheid van de chirurg, zijn manier van werken en de manier waarop hij patiënten benadert en problemen oplost. Net als bij mijn filosofie is het WAAROM van een plastisch chirurg waardevol voor zowel de patiënt als de chirurg als het gaat om de vraag waarom je zou kiezen voor plastische chirurgie.

Mijn WAAROM

Mijn beroep vertegenwoordigt alle facetten van een levenslange carrière die mij diep intrigeert.

Als mensen mij vragen waarom ik plastische chirurgie heb gekozen als carrière, is het moeilijk om hen één enkele reden te geven waarom ik me tot dit beroep heb aangetrokken. Sommigen zullen zeggen dat ze het om het technische aspect ervan hebben gekozen, anderen zullen zeggen dat ze alles wat met esthetiek te maken heeft mooi vinden, en weer anderen houden van complexe reconstructies. Er is een grote verscheidenheid aan mogelijke redenen, en dat is precies wat mij overtuigde om een carrière in de plastische en reconstructieve chirurgie na te streven: de verscheidenheid ervan.

Toen ik nog een kind was, was ik gefascineerd door het analyseren van hoe dingen werken en hoe ze gebouwd zijn om ze te laten werken. Ik haalde vaak dingen uit elkaar en zette ze weer in elkaar, gewoon om te zien hoe ze functioneren en hoe ze in elkaar zitten. Toen ik ouder werd, vertaalde dit zich in een diepe liefde voor technologie en wetenschap. Zowel techniek als wetenschap zijn gebaseerd op het analyseren van hoe iets werkt en kijken hoe het kan worden verbeterd.

Aandacht voor de kleinste details

Zowel bij reconstructieve als esthetische chirurgie telt elk detail. Het streven naar perfectie kent geen grenzen.

Toen ik aan de studies geneeskunde begon, had ik eerlijk gezegd geen idee welke specialisatie ik uiteindelijk zou kiezen. Geneeskunde intrigeerde me gewoon omdat het weer paste binnen mijn interessegebied: analyseren hoe het menselijk lichaam werkt, hoe het in elkaar zit en hoe we het beter kunnen maken of, in andere woorden, patiënten beter kunnen maken. Wat me uiteindelijk heeft aangetrokken tot de plastische chirurgie is het feit dat mijn beroep alle facetten vertegenwoordigt van een levenslange carrière die me diep intrigeert:

  • Medische uitdagingen: Elke patiënt daagt mij uit om het best mogelijke resultaat te leveren, zowel in de esthetische als in de reconstructieve chirurgie. Aangezien mijn volledige werk zichtbaar is voor zowel de patiënt als de wereld, telt elk detail en is perfectie noodzakelijk van begin tot eind.

  • Technologie en innovatie: Plastische chirurgie omarmt veel nieuwe technologieën binnen de medische wereld, zoals augmented reality, tissue engineering, bio-printing, radiofrequentie, stamceltherapie, enzovoort. Persoonlijk heb ik een nauwe band met zowel augmented reality, via mijn bedrijf Augmented Anatomy, als met radiofrequentie, een geavanceerde technologie voor verbeterde huidcontractie en huidverstrakking. In de nabije toekomst ben ik er zeker van dat de andere innovaties, zoals tissue engineering en stamceltherapie, ook een grote impact zullen hebben op mijn carrière.

  • Kunst: Een plastisch chirurg is een kunstenaar in zijn pure vorm. Wij kunnen een borst reconstrueren na borstkanker, een uitgezakte borst herstellen na borstvoeding, de contouren van de buik en de flanken herstellen en het gezicht verjongen om de patiënt een frisser uiterlijk te geven. Het menselijk lichaam is ons canvas en wij streven ernaar om aan het eind van elke operatie een meesterwerk af te leveren.

  • Creativiteit: Bij een artistieke baan hoort ook creativiteit. Plastische chirurgie is waarschijnlijk het enige medische beroep waar creativiteit en techniek hand in hand gaan. Elke patiënt is anders, elk lichaamsdeel is anders, de menselijke anatomie is uniek voor elke patiënt. Dus elke operatie brengt zijn eigen uitdagingen en mate van uniciteit met zich mee.

  • Technische vaardigheden: Om elke operatie echt te beheersen en de details te respecteren, moeten je technische vaardigheden ongeëvenaard zijn. Een enorme handigheid, een ongelooflijk uithoudingsvermogen en een enorme concentratie zijn nodig om het te maken als plastisch chirurg.

  • Ondernemerschap: Als plastisch chirurg bent u de baas van uw eigen kliniek en verantwoordelijk voor uw patiënten. Dat vereist niet alleen een grondige kennis van geneeskunde en chirurgie, maar u moet ook vertrouwd zijn met financiering, juridische onderwerpen, people management, en een zakelijke instelling hebben om een succesvolle praktijk te runnen.

  • Teamwerk: Een plastisch chirurg is niets zonder een team om hem heen. Dat geldt voor de andere medische beroepen bij het bespreken van een moeilijk patiëntengeval, maar ook voor de verpleegkundigen, de secretaresses, het logistieke personeel en de schoonmaakploeg. Iedereen speelt een belangrijke rol binnen het team.

Dus of het nu gaat om een uitdagende reconstructieve casus of een state-of-the-art esthetische procedure, mijn beroep stelt me in staat om alles waar ik van hou en alles wat ik heb geleerd te combineren om de patiënt de best mogelijke behandeling te geven. Plastische chirurgie is een voortdurend innoverend vakgebied dat op het voorfront van de medische wereld blijft.

Daarom koos ik ervoor om plastisch chirurg te worden.

Vorige
Vorige

De wet op de esthetische praktijken in België