Totale borstreconstructie door Dr Karl Waked na mastectomie met behulp van een borstimplantaat, lipofilling of een vrije flap

Totale borstreconstructie

Reconstrueer uw borst, eer uw vrouwelijkheid

Borstreconstructiechirurgie is een van de meest adembenemende ingrepen binnen de plastische en reconstructieve chirurgie. Het is niet alleen een zeer elegante operatie, maar het stelt ons in staat de vrouwelijkheid te eren in geval van een geplande of uitgevoerde borstamputatie. Er is een enorme evolutie geweest van chirurgische technieken om een natuurlijk uitziende borst met goede symmetrie en duurzame resultaten te bereiken. Of u nu gediagnosticeerd bent met een genetische mutatie, met een borstkanker die een volledige borstverwijdering vereist of als u al een mastectomie heeft ondergaan, er is een oplossing voor elke vrouw die haar borstvorm, symmetrie en algehele silhouet wil herstellen bij het dragen van elk type kleding.

Essentiële info

  • Bij een totale borstreconstructie worden vorm, contour en volume van de borst hersteld na een volledige borstverwijdering of mastectomie.

  • Borstreconstructie combineert de beste technieken van esthetische en reconstructieve chirurgie om een natuurlijk ogende borst te herstellen.

  • Totale borstreconstructie is mogelijk onmiddellijk bij de borstverwijdering of in een secundaire fase, als de mastectomie al eerder is uitgevoerd.

  • Er zijn verschillende chirurgische opties mogelijk: vetinjecties - een borstimplantaat - een lokale weefselflap - een vrije weefselflap. Elke optie heeft voor- en nadelen, en beste en minst goede indicaties.

  • De beste keuze voor een borstreconstructie is de keuze die het beste bij uw lichaam past. Verschillende factoren spelen een rol, zoals het gewenste borstvolume, de lichaamsvorm, eerdere behandelingen, de huidige status van uw borst, het tijdstip van de operatie en uw wensen en verwachtingen.

  • Een borstreconstructie met vetinjecties heeft de kortste hersteltijd, een borstreconstructie met een weefselflap de langste hersteltijd.

  • Vermijd lichamelijke activiteit gedurende 6 weken.

  • Respecteer de hersteltijd goed en u zult de rest van uw leven genieten van de transformatie.

Wat zijn de opties voor een totale borstreconstructie?

Er zijn veel boeken geschreven over het onderwerp borstreconstructie. Ik probeer de belangrijkste punten voor u samen te vatten, zodat u vóór het consult al een goed inzicht hebt in de mogelijke opties.

Bij het plannen van een totale borstreconstructie zijn er 3 mogelijke opties:

  • Gebruik van eigen vet door liposuctie en lipofilling, waardoor een nieuwe borst gecreëerd wordt

  • Het gebruik van eenborstimplantaat om het volume en de vorm van de borst te reconstrueren

  • Een weefselflap van een ander deel van uw lichaam overbrengen en deze omvormen tot een nieuwe borst.

Borstreconstructie met lipofilling

Als u een eerder klein borstvolume hebt (maat A of B), kan lipofilling u een soepele, harmonieuze, natuurlijk ogende borst geven met beperkte hersteltijd. Eerst wordt het vet weggezogen uit de zones van uw lichaam waar u een overschot heeft. Dit gebeurt via kleine incisies van 3 mm die nauwelijks zichtbaar zijn. Vervolgens wordt het vet gewassen en klaargemaakt om te injecteren. Door het vet strategisch in verschillende lagen te injecteren, kunnen we een natuurlijk ogende, zachte borst creëren. De belangrijkste boodschappen zijn:

  • Het is de optie met de minste littekens of incisies.

  • Aangezien de overleving van de geïnjecteerde vetcellen van veel factoren afhangt, kunt u bij een dergelijke ingreep geen groot borstvolume verwachten. Het uiteindelijke borstvolume is dan ook beperkt tot een A of B cup. Een groter volume kan verkregen worden door vetinjecties te combineren met een borstimplantaat (zie hieronder).

  • Gewoonlijk zijn er twee tot drie operaties nodig om het uiteindelijke borstvolume te verkrijgen, aangezien de hoeveelheid vet die per sessie kan worden geïnjecteerd beperkt is (om er zeker van te zijn dat het meeste geïnjecteerde vet overleeft).

  • Deze operatie geeft het beste resultaat als er bij de mastectomie een tijdelijk implantaat is geplaatst om het huidomhulsel van de borst te behouden en een recipiëntbed voor het vettransplantaat te creëren.

  • Lipofilling kan nooit tegelijk met de borstamputatie worden gedaan.

  • De operatie is vrij pijnloos en de hersteltijd is vrij kort.

  • U moet gedurende 6 weken compressiekleding dragen op de zones waar vet is weggezogen.

  • U heeft een langdurig en natuurlijk resultaat.

Borstreconstructie door lipofilling of vettransplantatie

Borstreconstructie door middel van vettransplantatie omvat een proces in 3 stappen: vetafname door liposuctie - vetwassen om het schone vet te behouden - vetinjectie in meerdere lagen om een soepele, natuurlijk ogende borst te creëren.

Borstreconstructie met een implantaat

Kiezen voor een implantaat bij een borstreconstructie is een uitstekende optie als u een mooie borstvorm en volume wilt met beperkte hersteltijd. Onder borstvergroting heb ik veel geschreven over borstimplantaten.Daar kunt u belangrijke informatie vinden over het type implantaten, het volume en de vorm. Bij een borstreconstructie is er natuurlijk geen klier om het implantaat te bedekken. Daarom gebruik ik vaak een beetje van uw eigen vet om de randen van het implantaat te bedekken, zodat het minder voelbaar is en de borst zachter en natuurlijker aanvoelt. Als u liever kiest voor een borstreconstructie op basis van implantaten, moet u weten dat:

  • Er is een ruime keuze aan mogelijke implantaten met verschillende vormen en volumes om uit te kiezen. De keuze zal afhangen van uw wensen en verwachtingen, maar ook van het volume van uw andere borst en uw algemene lichaamsvorm. Tijdens de consultatie zal ik u begeleiden om de beste keuze te maken die bij uw lichaam past.

  • De incisie die nodig is, is meestal dezelfde als die via dewelke de borstamputatie werd of wordt uitgevoerd. De incisie voor de borstamputatie hangt grotendeels af van de plaats en de grootte van de tumor. Als u een patiënt zou zijn voor profylactische borstamputatie en reconstructie, dan kunnen we de beste plaats van de incisie kiezen en dat tijdens de consultatie bespreken.

  • Als u voor een borstimplantaat kiest, heeft u een kortere hersteltijd omdat er elders op het lichaam geen incisies nodig zijn en het herstel vergelijkbaar is met andere borstprocedures, zoals een borstvergroting of een borstlift. Na slechts enkele weken kunt u de meeste van uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.

  • Door een laagje vet over het implantaat te leggen, kan ik het implantaat beter bedekken, zodat u een soepelere borst krijgt. De borst ziet er niet alleen natuurlijker uit, maar voelt ook zachter aan. Deze toegevoegde procedure wordt volledig vergoed door de verzekering en kan tijdens dezelfde operatie of in een tweede fase worden uitgevoerd.

  • Een borstimplantaat is een goede optie als u een beperkt tot geen vetoverschot hebt in een ander deel van uw lichaam, zoals de buik, de flanken of de dijen. Het houdt ook andere opties, zoals het gebruik van een weefselflap, in de toekomst mogelijk.

  • Een borstimplantaat is geen goede optie als u bestraald bent, omdat de huidenveloppe na de bestraling meestal wat stugger wordt. Dit is heel moeilijk te verbeteren en uw borstimplantaat kan minder soepel zijn. Sommige patiënten hebben na bestraling nog een zeer soepele huid en kunnen nog steeds een goede kandidaat zijn voor een implantaat, maar dat komt niet vaak voor.

  • Een borstimplantaat is ook geen goede optie als u al een borstamputatie hebt ondergaan zonder dat er onmiddellijk een tijdelijk implantaat is geplaatst. Met andere woorden, als uw borst op dit moment plat is, dan is een implantaat niet mogelijk omdat er niet genoeg huidenveloppe is om het implantaat te bedekken. In sommige gevallen is het mogelijk om eerst een tijdelijk implantaat te plaatsen voordat het definitieve borstimplantaat wordt geplaatst.

  • Een borstimplantaat is nooit voor het leven. De gemiddelde levensduur van een borstimplantaat is ongeveer 15 jaar. Er zijn verschillende redenen om een borstimplantaat te vervangen: scheuren van het implantaat, kapselvorming rond het implantaat, ontwikkelde asymmetrie, of verplaatsing van het implantaat. Een implantaat is natuurlijk zeer duurzaam, maar u moet weten dat we uw implantaat meestal minstens één keer in uw leven moeten vervangen.

Dezelfde incisie van de mastectomie kan gewoonlijk worden gebruikt om het implantaat bij de borstreconstructie te plaatsen.

Meestal kan dezelfde incisie van de mastectomie worden gebruikt om het implantaat te plaatsen.

Een reconstructie op basis van implantaten heeft het beste resultaat als eerder een tijdelijk implantaat of een weefselexpander is geplaatst om het huidomhulsel en de borstvorm te behouden.

Een reconstructie op basis van implantaten heeft het beste resultaat als eerder een tijdelijk implantaat is geplaatst om de huidenveloppe en de borstvorm te behouden.

Afhankelijk van de kwaliteit en dikte van de borsthuid kan het implantaat achter (sub musculair of sub pectoraal) of voor de spier worden geplaatst.

Afhankelijk van de kwaliteit en dikte van de borsthuid kan het implantaat achter of voor de spier worden geplaatst.

Borstreconstructie met een weefselflap

Een weefselflap bestaat meestal uit vet en huid met of zonder spieren, samen met de belangrijkste bloedtoevoer om de flap te voeden. Afhankelijk van uw algemene lichaamsvorm en vetverdeling kan een weefselflap worden genomen uit de buik (het meest populair), de bovenrug, de onderrug of de binnenkant van de dij. De zone waar de flap wordt genomen, wordt met de grootst mogelijke zorg en esthetisch oog gesloten om een litteken te krijgen dat door normale kleding en ondergoed wordt bedekt. De flap wordt vervolgens overgebracht naar de borst, waar de bloedvaten worden verbonden met de bloedvaten in de borst. Zo kan het bloed in de weefselflap komen en er weer uit. In een laatste stap wordt het de weefselflap gevormd tot een natuurlijk ogende, zachte en soepele borst. Dit is een zeer complexe, maar zeer elegante operatie die op lange termijn de meest stabiele resultaten geeft, maar ook de langste hersteltijd heeft. Het is de grootste investering die u kunt doen, maar met het beste resultaat op lange termijn. Als u de voorkeur geeft aan een borstreconstructie met weefselflap, moet u weten dat:

  • Deze optie is mogelijk bij de meeste patiënten die enig weefseloverschot hebben in een van de genoemde zones: buik, bovenrug, onderrug, binnenkant dijen. Afhankelijk van de gekozen regio wordt het uiteindelijke litteken ofwel bedekt door het ondergoed (buik), (gedeeltelijk) in de beha (bovenrug), bedekt door hoog opstaand ondergoed (onderrug) of in de lies (binnenkant dij).

  • De buik is de meest populaire regio, omdat de meeste vrouwen (vooral na een zwangerschap) wat overtollig weefsel in de onderbuik hebben. Dit type weefselflap (wij noemen dat een DIEAP-flap) geeft u het extra voordeel van een plattere, strakkere buik na de operatie met een litteken dat door de meeste soorten ondergoed wordt bedekt.

  • Een weefselflap geeft het meest natuurlijke en duurzame resultaat van alle opties. U krijgt een soepele, natuurlijk ogende borst die warm aanvoelt, zeer symmetrisch is met uw andere borst en waarvoor op de lange termijn zelden een extra operatie nodig is.

  • Dit is de beste optie als u bestraald bent of wordt. De stuggere huid kan dan worden weggesneden en vervangen door soepele, zachtere huid uit uw donorgebied.

  • Dit is ook de beste optie als u eerder een borstamputatie hebt ondergaan en u momenteel een platte borst hebt. De huid van de flap kan dan worden gebruikt om een natuurlijke, soepele borstvorm te creëren.

  • Dit is een operatie met de langste operatietijd en de langste hersteltijd. U moet rekenen op minstens 6 weken hersteltijd, waarin u geen (grote) fysieke activiteiten mag verrichten. U moet een compressiekledingstuk dragen en de postoperatieve instructies zoveel mogelijk opvolgen. Het voordeel is dat u voor de rest van uw leven maar één grote operatie nodig heeft.

Een vrije weefselflap voor borstreconstructie bestaat uit huid, vet en een bloedtoevoer

Een weefselflap bestaat uit huid, vet en een hoofdbloedtoevoer om de flap te voeden. Indien mogelijk wordt bij de flap geen spier meegenomen.

De bloedvaten van de weefselflap zijn verbonden met vaten in uw borstkas, zodat het bloed in en uit de flap kan stromen.

De bloedvaten van de weefselflap zijn verbonden met vaten in uw borstkas, zodat het bloed in en uit de flap kan stromen.

Verschillende gebieden van het lichaam zijn geschikt om een weefselflap te doneren, die de vorm van een natuurlijke borst kan aannemen, zoals de buik, de rug of de binnenkant van de dij. DIEAP-flap, PAP-flap, TMG-flap, lumbale flap, LD-flap

Verschillende delen van het lichaam zijn geschikt voor het doneren van een weefselflap, die zo kan worden gevormd dat er een natuurlijke borst ontstaat. Het uiteindelijke litteken is afhankelijk van de gekozen donorplaats.

Wat is de beste optie voor uw borstreconstructie?

Om de beste optie voor u te kiezen, moeten we een diepgaand gesprek hebben om uw wensen en verwachtingen te kennen, maar ook om een grondig klinisch onderzoek uit te voeren waarbij ik zowel uw huidige borstsituatie als de rest van uw lichaam bekijk. Zo krijg ik een idee welke opties ik u kan bieden.

De keuze van de beste behandeling voor u hangt dan af van de volgende factoren:

  • De uitgevoerde mastectomie of geplande excisie die nodig is voor het beste oncologische resultaat. Dit is natuurlijk de belangrijkste factor

  • Uw huidige borstvorm en -grootte of de borstaspecten van uw andere borst, als u al geopereerd bent.

  • Uw algemene lichaamsvorm en vetverdeling

  • Uw wensen en verwachtingen

  • Uw gewenste borstvolume

  • Uw niveau van fysieke activiteit

  • Uw voorkeur voor bijkomende littekens en hersteltijd

  • Eventuele eerdere operaties die u heeft gehad

In sommige gevallen kunnen we kiezen tussen bijvoorbeeld een implantaat of een weefselflap. In andere gevallen (zoals na bestraling) zal ik u uitleggen waarom een weefselflap voor u de beste optie is (in de meeste gevallen). Soms is een combinatie mogelijk, zoals een implantaat met vetinjecties. Alles hangt af van uw specifieke lichaamsbouw, borsttoestand en gebieden met weefseloverschot. Het operatieplan is dus zeer specifiek voor u en ik hanteer een zeer patiënt-specifieke aanpak voor dit soort operaties.

Tijdens het consult zal ik u de procedure in detail uitleggen, met foto's en afbeeldingen, en ook welke littekens u kunt verwachten en de postoperatieve zorg die nodig zal zijn. De hersteltijd hangt af van de uiteindelijke optie die we kiezen en varieert van 2 weken (lipofilling) tot 4 weken (borstimplantaat) tot 6 weken (weefselflap).

Als u in aanmerking komt voor een borstreconstructie, na borstkanker of na de diagnose van een genetische mutatie, raad ik u aan een consultatie te plannen om te zien hoe wij u de meest natuurlijke en best uitziende borsten kunnen geven die perfect op uw lichaam passen.

Algemene verdoving

Meerdaags verblijf

Matige pijn

2 tot 6 weken herstelperiode