ARtery 3D, een innovatieve weg naar veiligere dermale fillerbehandelingen

Enkele jaren geleden stuitte ik op een wetenschappelijk artikel waarin een zeer rudimentaire benadering werd beschreven om de bloedvaten van een onderste lidmaat te visualiseren via augmented reality (AR) voorafgaand aan een reconstructieve procedure. Hoewel de nauwkeurigheid van de AR-projectie niet echt werd geëvalueerd, noch de gevoeligheid van de gesegmenteerde bloedvaten, was dit opmerkelijke artikel echt een doorbraak in de moderne medische en chirurgische wereld. En het zette me aan het denken, wat als we werkelijk ieders individuele anatomie zouden kunnen visualiseren via augmented reality? De toepassingen in de chirurgie zouden enorm kunnen zijn, zowel voor reconstructieve als voor esthetische ingrepen.

Dus verzamelde ik een paar collega's uit de medische en wetenschappelijke wereld en richtte ik Augmented Anatomy. Dit MedTech bedrijf heeft een duidelijke visie: het visualiseren van de individuele en unieke anatomie via Augmented Reality. Aangezien ik zelf plastisch chirurg ben, zou ons eerste product natuurlijk een voordeel hebben voor mijn eigen beroep.

Augmented Anatomy

Wij streven ernaar ieders unieke en individuele anatomie te visualiseren via augmented reality en die kennis toe te passen voor een breed scala aan chirurgische procedures.

Om een succesvol product te lanceren, moet er een duidelijke behoefte zijn aan dat specifieke apparaat of stuk software. Immers, als een product of apparaat overbodig is, zal niemand het ooit gebruiken. Bij het lezen van rapporten over huidnecrose en blindheid door fillers werd een duidelijke behoefte zichtbaar: er moet een manier zijn om de arteriële anatomie van een patiënt via augmented reality te visualiseren om een injector te helpen tijdens een fillerbehandeling. We hebben allemaal veel te lang de potentiële complicaties van door fillers veroorzaakte arteriële obstructie genegeerd. Wanneer een filler per ongeluk in een slagader wordt geïnjecteerd, zullen die fillerdeeltjes de kleinere arteriële vertakkingen op hun weg blokkeren. Deze takken voeden cruciale structuren, zoals de huid en het oog. Hoewel de meldingen van huidnecrose en blindheid als gevolg van vullers nog beperkt zijn, moeten de risico's van deze levensveranderende complicaties niet licht worden opgevat en moet alles in het werk worden gesteld om de ergste complicaties te voorkomen.

Filler-geassocieerde arteriële complicaties

Als een filler in een bloedvat onder de huid wordt geïnjecteerd, kunnen de fillerdeeltjes de kleine bloedvaten die de huid of het oog voeden, verstoppen, waardoor huidnecrose of blindheid kan ontstaan.

Dus bedachten we binnen het bedrijf een vrij innovatieve workflow om daadwerkelijk de individuele arteriële anatomie van elke patiënt te tonen. We hopen elke injecteur te helpen de risicovolle zones te vermijden en een patiënt met meer vertrouwen en minder angst te injecteren. De hele workflow is gebaseerd op een eenmalige MRI-scan om de anatomie in kaart te brengen. We hebben samengewerkt met de belangrijkste MRI-merken (Siemens, Philips, GE) om specifieke sequenties te ontwikkelen waarvoor geen IV-contrast nodig is. Het andere voordeel van een MRI is dat het volledig risicoloos is, aangezien er geen straling aan te pas komt. Na verloop van tijd hebben we verschillende MRI-centra in België en daarbuiten opgeleid om deze sequenties aan te bieden aan doorverwezen patiënten. U vindt een volledige lijst op onze website www.artery3d.com/mri. Momenteel zijn er verschillende centra opgezet in België, Nederland, Londen en Spanje. Binnenkort volgen er meer.

De workflow van Artery 3D

Een eenmalige, risicoloze MRI is nodig om de anatomie van de patiënt in kaart te brengen. Deze beelden worden automatisch geanalyseerd en verwerkt tot een augmented reality beeld van de belangrijke gezichtsslagaders.

Het ondergaan van deze eenmalige MRI is de enige noodzakelijke stap voor de patiënt. De rest doen wij. Wij analyseren de beelden, isoleren de relevante bloedvaten en passen wat technologische magie toe om ze op uw gezicht te laten verschijnen door de kracht van Augmented Reality. De volgende keer dat u uw behandelaar bezoekt, opent hij of zij gewoon de app op zijn of haar telefoon, richt de camera op uw gezicht en voilà: een duidelijk en nauwkeurig beeld van de slagaders van de patiënt wordt gevisualiseerd. Tijdens de planning van een filler- of botoxinjectie kan de behandelaar dan nauwkeurig de te vermijden vaten lokaliseren en tekenen en bepalen waar hij moet injecteren. Minimale risico's met maximale veiligheid. Zo eenvoudig is het.

Wij hebben ons onderzoek en onze bevindingen gepubliceerd in verschillende artikelen die u hier. Een van de laatste artikelen die ik schreef won zelfs de prijs voor Best International Paper of the Year door Aesthetic Surgery Journal.

Als u als behandelaar geïnteresseerd bent in het gebruik van deze technologie, aarzel dan niet om contact op te nemen. Als u een patiënt bent en u wilt uw fillerbehandelingen op een veilige manier laten uitvoeren, maak dan een afspraak zodat we de nodige stappen kunnen overlopen om uw anatomie in beeld te brengen.

Volgende
Volgende

Het belang van tissue based planning bij borstvergroting